Image
Trochę historii...

Piekarnia "Ziarenko" w Michałowie istnieje już od 1954 roku. Na początku piekarnia była własnością gminnej spółdzielni, później przeszła w ręce prywatne.

A dziś...

"Ziarenko" wypieka blisko 200 różnych gatunków pieczywa, w tym ciastka i torty. Ale słynie z chleba Żytniego Staropolskigo, który od początku istnienia piekarni do dziś wypiekany jest zgodnie z tradycyjną recepturą. Receptura wypieku wywodzi się z tradycji regionu. Jak sama nazwa mówi, nie jest to gatunek wieloziarnisty. Chleb Żytni Staropolski produkowany jest na kwasie z mąki żytniej z dodatkiem wody i soli, bez żadnych polepszaczy czy barwników. Poza tym do jego wypieku, tak jak pół wieku temu używa się tradycyjnego pieca ceramicznego (z cegły szamotowej), a nie pieca blaszanego, z nawiewem mechanicznym. Dzięki staropolskiej recepturze Chleb żytni staropolski jest bardzo sycący oraz zdrowy. A świeżość zachowuje przez kilka dni! Produkowany jest on w kilku wielkościach: od bochna o wadze 0,35 kg do 2-kilogramowego.

Copyright © 2016 - Piekarnia Ziarenko, designed by free website templates.